Wednesday 14 December 2022

Lacka Sachs moped motor

 Lacka istället för att polera

Scooterterapi är något jag själv sysslar med. Jag plockar just nu ner en plastmoppe från 2000 tal och går igenom och putsar upp och renoverar. Det är en sort sysselsättning som är ganska underhållande och någon form av terapi, det håller igång en liksom. Innehåller problemlösning, research och ganska enkelt mekande och letande efter passande delar. Allting tar tid också.

Det här är en av plastmopparna (mycket plastkåpor) jag gått igenom och fått igång, en Kymco Super Fever ZX.
Som vinterprojekt har jag köpt ytterligare en ZX, ett vrak skulle det visa sig. Dess motor kommer troligen helrenoveras.

Istället för att köpa bilar och pula med så kan man köpa en moped. Fördelen med mopeden är att dom tar mindre plats och är generellt mindre rostjobb på. Du ha ha typ 4 stycken mopeder istället för en bil. Så dom är lättare att samla på. Det gillar vi som är Hoarders. Dom är behändiga på ett helt annat sätt än bilar. Själv har mitt intresse gått från bilar till mindre objekt. Först cyklar (som är ännu lättare) och nu har jag fått upp intresset för mopeder igen. Dom passar mitt lynne perfekt. Lagom utmaning och renovera motor och hitta fel på.

Idag tar vi en titt på förstklassigt arbete.

M. Lindström har renoverar bland annat mopeder. Bland annat lackar han motorer.  Här en Sachs motor som ser bättre ut än ny.Vi tackar för fotona.

Ursnygg Sachs! Sprayfärg för motor och sen matt 2K klarlack. Verkligen läcker.
Ursnygg Sachs! Sprayfärg för motor och sen matt 2K klarlack. Verkligen läcker.
Först Dremel, våtslip o tålamod.. för rengöring.
Denna motor tror jag landade i denna Crescent Compact som M. Lindström renoverat totalt. Årgång 1971.

Crescent Compact från 1971. Nylackat och totalt genomgången.
Photos from M. Lindström
==========  ========

Denna silverfärg har Lindström använt. Går bland annat att köpa på Ettans mopeder.


Det kan vara denna 2K klarlack som använts, från colormatic (matt).



 Visst blir man inspirerad av riktigt fint arbete! Nu ska jag själv jaga rätt på en vevaxel och några ramlager (kanske SKF om jag hittar till rimligt pris) och axelpackningar har jag beställt från Kina. :-)